perjantai 9. maaliskuuta 2012

Meanwhile in Stavanger


Laitetaan näitä merkintöjä nyt sitten oikeen urakalla. :) Tosiaan, sana talvi on täällä jokseenkin venyvä käsite. Viime viikonloppuna oltiin siis lautailemassa, toissa viikonloppuna oltiin taas surffaamassa. Siis mitä ihmettä?!

Vuodenajat ei siis pahemmin tekemisiä rajoita, ja missään välissä ei oikeastaan tule sellaista vaihetta, etteikö jotain voisi ulkona puuhailla. Paitsi jos pelkää sadetta. Toissa viikonloppuna kuitenkin sattui uskomattoman aurinkoinen ja lämmin keli. Lauanatai oli kuitenkin aika tuulinen, joten kokemattomat surffailijat, kuten minä, pysyivät suosiolla rannalla. Tämän talon leijasurffaaja oli tietysti aivan täpinöissään, joten suuntasimme Solan rannalle, joka on aivan lentokentän kupeessa eli vain noin 15 minuutin ajomatkan päässä meiltä. Axel pääsi siis pitkästä aikaa leikkimään leijansa ja lautansa kanssa. Itsehän päädyin ottamaan aurinkoa toppatakissa.

Siellä se leikkii
Sola on leijasurffajien suosiossa. Ja muidenkin, jotka haluavat nauttia aurinkoisista päivistä ulkona.

Sunnuntaina oli sitten minunkin vuoroni hypätä +6 asteiseen mereen märkäpuvussa. Täytyy sanoa, että olin hieman skeptinen, sillä aikaisemmat surffauskokemukseni ovat täällä päätyneet joko flunssaan, lähes murtuneisiin varpaisiin tai muuten vaan turhautumiseen. Onneksi tuuli tyyntyi melkein täysin sunnuntaina ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, joten oli ihan oikeasti lämmin. Itse asiassa viimeistään siinä vaiheessa kun vääntäytyi märkäpukuun, oli jo suorastaan kuuma! Kevät ja syksyhän täällä ovatkin parasta aikaa surffaukseen, sillä kesällä ei kunnollisia aaltoja oikeastaan ole ja talvella on vähän turhan kylmä.

Alunperin tarkoituksena oli mennä Boren rannalle, mutta saimme viime hetken viestin lautoja vuokraavalta mieheltä, että aallot siellä olisivat liian isoja aloittelijoille. Päädyimme siis Hellestøn rannalle, jossa en aikaisemmin ollut käynytkään. Stavangerista eteläänhän sijaitsee paljon erilaisia rantoja, joilla voi surffata tai leijasurffata riippuen vähän pohjanmuodoista. Useimmilla näistä rannoista on ihana hiekkapohja ja sitten vaan tuulen suunnasta riippuen voi valita mille rannalle kannattaa mennä milloinkin. Esimerkiksi tältä nettisivulta voi tarkastaa millaista säätä ja aaltoa on luvassa: http://magicseaweed.com/

Omia lautoja emme omista, mutta laudan voi helposti vuokrata. Systeemi toimii niin, että vuokraamisen hoitaa paikallinen yritys SurfSchool. Laudat ja märkäpuvut kulkevat kuorma-autossa, jonka viikonloppuisin voi bongata joltakin alueen rannalta, lähinnä tuulista riippuen. Useimmiten heidät löytää Boren rannalta. Kannattaa siis soittaa etukäteen. Ja onneksi kysyimmekin etukäteen, sillä vuokratamineiden oli tarkoitus lähteä liikkeelle vasta seuraavana viikonloppuna. Onneksi vuokrausta pyörittävä heppu on sen verran mukava, että hän lupasi aloittaa hommat aikaisemmin, jos meitä olisi enemmän kuin viisi. Lopulta taisimme saadakin kahdeksan hengen ryhmän kasaan. Ja taisi olla ihan hyväksi hänenkin bisnekselleen, sillä keli oli niin hyvä, että moni muukin innostui surffaamaan. Vuokraaminen ei nimittäin ollut kallista. Hintaan kuuluu täys märkäpuku (eli myös huppu, hanskat ja kengät) sekä lauta koko päiväksi (200NOK) ja toisin kuin lumilautailussa, meressä möyriminen on ilmaista. Toinen hyvä puoli on se, että veteen mätkähtäminen ei myöskään satu yhtä paljon kuin jäiseen rinteeseen pyllähtäminen. :)

Seuraavista kuvista pitää antaa kunnia Axelille ja GoPro -kameralle:

Aallot olivat juuri sopivia aloittelijoille
Merivesi täällä on uskomattoman kirkasta!
Tuntui jo ihan kesältä!
Surffausasennossa on ehkä vielä hieman parantamisen varaa ;)
Oikeastaan tämän surffauspäivän aikana tuntui jo ihan kesältä! Ja onnistumisen hetkiäkin koettiin, kun pääsin jo pari kertaa pystyynkin. Polvillaan meno alkaa jo sujua aika hyvin kuten viimeisestä kuvasta näkyy :) Tällä motoriikalla sanoisin, että tämä on jo aika saavutus. Jos et heti tunnistanut, niin minäpä se siinä punainen raita kyljessä "surffaan", vaikka epäilyttävästi näytänkin vaan paksulta hylkeeltä. Mutta hauskaa oli! Pahin osuus koko päivässä oli se, kun piti ottaa märkäpuku pois. Tämähän tapahtui tietysti tyylikkäästi auton oven takana, kun pukuhuoneita ei tietenkään ollut. Onneksi ei ollut siis tuulista, olisi voinut olla vähän vilpoista! Tuli lähinnä vaan vanhat kunnon uimaopettaja-ajat mieleen ;) Huomenna olisi taas mahdollisuus lähteä surffaamaan, mutta taidan jättää väliin, sillä tämä sama vaatteidenvaihtosessio kaatosateessa ei pahemmin houkuttele. Meressähän se on se ja sama, sataako vai ei, kastuu sitä kuitenkin.

4 kommenttia:

  1. Löysin blogiisi tuolta oman blogini lukulistan kautta, oletko asustellut Norjassa jo pitkäänkin? Kun olin opiskelijavaihdossa Bergenissä suunnitelmana oli lähteä Stavangeriin surffaileen kajakeilla, mutta eipä me saatu aikaiseksi. Mutta tuo vuokrahinta ei ole ollenkaan paha, varsinkaan norjalaisittain! :)

    VastaaPoista
  2. Jep löysin blogisi sattumalta tuossa pari päivää sitten, kun etsiskelin Norja-aiheisia juttuja. Nyt vasta viime syksystä olen asettunut tänne, joten kaikki on vielä vähän uutta ja ihmeellistä :)Tosin olin vaihdossa täällä jo pari vuotta sitten. Ja tosiaankin, tuo surffaus täällä on hyvinkin kokemisen arvoista! Suosittelen :)

    VastaaPoista
  3. Morgensterjna blogissa on muuten hyvä lista täällä asustavien suomalaisten blogeja jos kiinnostaa: http://morgenstjerna.blogspot.com/2012/01/norjansuomalaisten-blogit.html

    VastaaPoista